08-10-2023

alpen-optics-bei-bei-den-schutzentagen-gruenau-2023

Grünau - waar jagen thuis is

Grünau komt dichterbij, de hallen lopen vol - er worden dit jaar zelfs meer exposanten verwacht dan in 2022 - en ook de exclusieve gastenlijst wordt met de dag rijker met prominente namen. Tot nu toe bevat de lijst niet alleen beschermvrouwe Michaela Kaniber, Beiers staatsminister van Voedsel, Land- en Bosbouw, de Beierse vicepremier Hubert Aiwanger, die de jagers en sportschutters op zaterdag 14 oktober zal huldigen, en de vertegenwoordigers van het Huis Wittelsbach ZKH Prins Leopold en Prins Wolfgang van Beieren. De organisator is ook verheugd om dit jaar voor het eerst drie voorzitters van regionale jachtverenigingen te verwelkomen, Ernst Weidenbusch (Beieren), Dr. Jörg Friedmann (Baden-Württemberg) en Toni Larcher (Tirol), evenals de nieuwe voorzitter van de Duitse Jagersvereniging (DJV), Helmut Dammann-Tamke, en DJV-vicevoorzitter Nicole Heitzig.

Centrum van de jagers

De regionale jachtverenigingen en de DJV presenteren zich samen onder auspiciën van de Beierse Jagersvereniging (BJV) op een speciaal terrein van 600 vierkante meter. De jachtvereniginghal (hal 4) is een ontmoetingsplaats en informatieplatform, hier in het "centrum van de jagers" komen jachtbezoekers uit alle regio's van Duitsland en daarbuiten samen om ideeën uit te wisselen. Op het geïntegreerde actiepodium vinden dagelijks eersteklas discussierondes, paneldiscussies en lezingen plaats over actuele onderwerpen uit het jachtbeleid, de jachtpraktijk en jachtgebruiken.

Veel innovaties uit de wapen- en optiekbranche

De ongeveer 450 gerenommeerde exposanten uit Duitsland en het buitenland, waaronder talrijke fabrikanten van toonaangevende internationale merken in de wapen- en optiekbranche, presenteren niet alleen hun beproefde producten, maar ook hun innovaties, zodat de vakbeurs steeds meer het middelpunt van de vakhandel wordt.

In Grünau worden de vele technische innovaties samengebracht met traditioneel vakmanschap in de jachtomgeving, trouw aan het motto van het familiebedrijf Reich Messen GmbH "Gebruiken behouden - de toekomst vormgeven". "Bezoekers kunnen bij ons kijken hoe een zeembaard wordt geknoopt, een leren broek wordt geborduurd of een bascule wordt gegraveerd en in de stand ernaast advies krijgen over de nieuwste warmtebeeldtechniek of wildcamera, voordat ze naar de volgende tentoonstellingstent gaan om een slimme janker of jachthoed te passen en vervolgens in de feesttent of kasteelbiertuin genieten van wildspecialiteiten en andere lekkernijen met fanfaremuziek en bier", legt projectmanager Leopold Reich uit. "Vanaf het begin hebben we veel nadruk gelegd op kwaliteit in plaats van kwantiteit."

Populair bij bezoekers van heinde en verre

In Grünau komen echter niet alleen de vakbezoekers aan hun trekken; de beurs is ook een unieke belevenis voor de talrijke niet-jachtbezoekers en voor iedereen die een hart heeft voor natuur, landleven en Beierse gezelligheid. De magie is vooral te danken aan de locatie rond het voormalige jachtslot van de Wittelsbach-dynastie midden in de natuur - waar de jacht thuis is. Het feit dat de jachthonden en roofvogels hier in de open lucht worden gepresenteerd, evenals het opzwepende voorprogramma met optredens en marsen van verschillende jachthoorngroepen, de Schotse Drum- en Pipeband, de Berg- en Boellerschutters, de Federale Muziekkapel Angath Tirol met een schuttersdelegatie, de Sterrenmars van de fanfares of de Hubertusmis op de binnenplaats van het kasteel maken Duitslands grootste outdoorbeurs voor jagers en schutters zo populair bij bezoekers van heinde en verre.

Nieuwe hoogtepunten in het beursprogramma

En dit jaar gaan de organisatoren nog een stap verder: het hondendorp in samenwerking met de BJV wordt dit jaar nog groter, met 43 jachthondenrassen die deelnemen, waaronder voor het eerst Westfaalse Terrier, Spinone Italiano en Slowaakse Jachthond. Ook nieuw dit jaar is een puppycursus georganiseerd door het Bezirksjagdverband Regensburg. Deze vereniging heeft zijn eigen "Puppygids" ontwikkeld, die zal worden gepresenteerd bij de BJV-stand in Pagode 1 van het Hondendorp. In de grote hal van de jachtvereniging (hal 4) zullen dit jaar ook voor het eerst enkele hondengeleiders van de serie "bevestigde speurteams" vertegenwoordigd zijn, die informatie geven over hun belangrijke werk. Een ander hoogtepunt van de beurs is het grote jachthoornconcert op zondag op de binnenplaats van het kasteel, waarvoor dit keer nog meer jachthoorngroepen worden verwacht dan vorig jaar. In 2022 schitterden meer dan 300 jachthoorns in de zon, hun briljante geluid weerkaatste tegen de kasteelmuren en bezorgde veel luisteraars kippenvel.

Tweede Bondsdag voor Jagende Vrouwen

Ook dit jaar vormt het koperconcert de bekroning van de beurs en is de Federale Dag van de Jagende Vrouw, die op zondag 15 oktober voor de tweede keer plaatsvindt in Grünau, ingebed in de evenementen van de beurs. "Aangezien het aandeel vrouwen binnen de groene gilde gestaag toeneemt, is het voor ons vanzelfsprekend om de verdiende aandacht te besteden aan vrouwelijke jagers en hen het geschikte forum te bieden," zegt Managing Director Hubertus Reich. En dus zijn er op deze dag weer enkele extra's en aanbiedingen en speciaal advies op de beursstands voor de jagende vrouwen buiten het bestaande tentoonstellingsprogramma.

Raffle of a Sauer 404 Artemis

The absolute highlight of the huntress day will be the drawing of the winner from Sauer's raffle campaign: an S 404 Artemis will be raffled off among all participants who register online at the trade fair on Sunday. The stock, pistol grip and trigger guard of this Sauer premium huntress rifle have been specially optimised for women's hands. Entry cards are available at the cash desk and at the Hunting Queen stand in Hall 5. "We are very pleased that we obviously succeed time and again in offering in Grünau exactly what hunters expect from a hunting fair, where they feel at home and where they find themselves," emphasises Hans-Joachim Reich, founder and spiritus rector of the fair.

You can find ALPEN Optics in Hall 3